Laktóza je disacharid, skladajúci sa z dvoch monosacharidov. Nazýva sa aj mliečny cukor pre jej typický výskyt v mlieku a mliečnych produktoch. Pri trávení laktózy v tenkom čreve je potrebný enzým laktáza, ktorý ju štiepi na monosacharidy glukózu a galaktózu. Tie sa vstrebávajú z čreva priamo do krvi. Pri deficite či nedostatočnej činnosti tohto enzýmu sa nerozštiepená laktóza dostáva do nižších častí tenkého čreva čo spôsobuje hromadenie vody v čreve a zrýchlenie pasáže črevného obsahu. V hrubom čreve je laktóza štiepená baktériami a vzniká vodík, oxid uhličitý, metán a mastné kyseliny. Výsledkom sú prejavy ako hnačka, kyslo zapáchajúca stolica, nadúvanie, kŕčovité bolesti žalúdka. Diagnostika prebieha bezbolestným neinvazívnym dychovým testom, kedy po záťaži laktózou opakovane mierame hladiny vodíka. Dĺžka vyšetrenia je 120 - 150 minút.