Laktóza je disacharid, skladajúci sa z dvoch monosacharidov. Nazýva sa aj mliečny cukor pre jej typický výskyt v mlieku a mliečnych produktoch. Pri trávení laktózy v tenkom čreve je potrebný enzým laktáza, ktorý ju štiepi na monosacharidy glukózu a galaktózu. Tie sa vstrebávajú z čreva priamo do krvi. Pri deficite či nedostatočnej činnosti tohto enzýmu sa nerozštiepená laktóza dostáva do nižších častí tenkého čreva čo spôsobuje hromadenie vody v čreve a zrýchlenie pasáže črevného obsahu. V hrubom čreve je laktóza štiepená baktériami a vzniká vodík, oxid uhličitý, metán a mastné kyseliny. Výsledkom sú prejavy ako hnačka, kyslo zapáchajúca stolica, nadúvanie, kŕčovité bolesti žalúdka. Diagnostika prebieha bezbolestným neinvazívnym dychovým testom, kedy po záťaži laktózou opakovane mierame hladiny vodíka.